Belg blinkt uit in evenwichtig lunchen
Belgen zijn gekend als bourgondiërs. Een cliché dat meestal klopt, behalve als het op onze lunch aankomt. Naar aanleiding van de lancering van het nieuwe gamma ‘superfood’, onderzocht Sushi Daily de lunchgewoontes in Europa[1]. Daaruit blijkt dat de Belgen tot een van de besten behoren als het aankomt op een evenwichtige lunch. Dat betekent dat ze kiezen voor een vrij gezonde lunch. Belgen blijven echter wel gehecht aan hun boterhammen of broodjes tijdens de middag. Maar liefst 90% geeft aan meerdere keren per week brood en beleg te eten als lunch, en één keer per week grijpen ze naar een alternatief zoals pasta, pizza, sushi…. Variatie op het bord is dus nog een werkpuntje.
Het onderzoek toont aan dat drie kwart van de Belgen beweert evenwichtig te lunchen, wat hoog is in vergelijking met andere landen in Europa. Bovendien heeft de Belg vrij gezonde eetgewoontes. De Belg blijft hoegenaamd verslingerd aan de broodmaaltijd als lunch. 45% neemt meerdere keren per week boterhammen mee naar het werk. Ook soep wordt enorm veel gegeten als extra bij lunch. Dit wisselen ze graag af met een vers belegd broodje of een slaatje. En éénmaal per week zoeken ze het elders: een verse pasta, pizza, steak met frietjes of sushi. In het algemeen eet de Belg gezond en kiezen ze minder voor calorierijk voedsel, enkel Spanje en Nederland doen het iets beter. De helft van de Belgen moet wel toegeven dat er weinig variatie in de lunch zit, wat dan een klein werkpuntje kan zijn naar de toekomst toe.
Wim, verantwoordelijke voor België bij Sushi Daily, legt uit: "Mensen zijn zich steeds meer bewust van wat ze eten en slaan toch de gezondere weg in. De Belg is daarin zelfs een voorloper wat betreft de lunch. Ook bij Sushi Daily voelen we deze trend. Zo hebben we een nieuw aanbod gecreëerd dat de focus legt op superfoods. Onze verse en handgemaakte sushi’s zitten boordevol groenten en voedzame ingrediënten zoals zeewier, quinoa, bruine rijst, zalm en avocado. Ingrediënten die deel uitmaken van de nieuwe voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR).”
De trend in België is daarmee veel positiever dan in sommige andere Europese landen. Daar wordt nog vaker gekozen voor een calorierijke lunch. Frankrijk blijkt naar schatting zelfs het meeste calorieën te verorberen met een gemiddelde van 679 calorieën. De Belg scoort beter met gemiddeld 554 calorieën. De kostprijs en beperkte keuze in lunchopties zijn de belangrijkste redenen om te grijpen naar ongezonde of calorierijke alternatieven. 16% van de Belgen geeft aan dat de groeiende beschikbaarheid van wereldgerechten, zoals sushi, hun lunchopties aanzienlijk heeft verbeterd.
“Een gezonde lunch maakt al deel uit van de gewoontes van de Belg. Echter voelen we dat ze klaar zijn voor de volgende stap. Wij noemen het super-food, rijk aan verschillende voedingsstoffen en goed voor de gezondheid. Het draagt bij tot een evenwichtige maaltijd en voorkomt bepaalde ziektes. Het is een uitgebreide lijst met onder andere goji bessen, granaatappel, kool, quinoa, algen, kurkuma, enz. We besloten een nieuw gamma te lanceren vol heerlijke, kleurrijke super-food sushi’s: groenten, een mix van quinoa en bruine rijst, wakame, rode en witte kool. Met het nieuwe gamma zetten we de voordelen extra in de kijker,” zegt Wim.
[1] Onderzoek uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Censuswide, bij een representatieve steekproef van 1.000 Belgen.